Att fotografera högtider

Ett av de vanligaste fototillfällena är naturligtvis högtider. Många vill föreviga dessa ljuspunkter i våra liv, och få till riktigt bra bilder. Det är inte alltid lätt att få bilderna som man vill ha dem, särskilt om det rör sig många människor på platsen. Här gäller det att ha en plan i förväg. Det kan handla om att man innan högtiden har planerat var man ska stå för att få bäst ljus. Gäller det ett framträdande, finns det säkert en särskild kameravinkel man vill komma åt. Ska man fotografera mingelbilder gäller det att hitta rätt tillfällen, kanske innan eller efter värdparet har kommit.

Att fånga ögonblicket

Oavsett om någon utbringar en skål, korsar en mållinje eller vinner en miljon på Bingo.com Live casino, är det viktigt att man fångar rätt ögonblick. Det kan vara svårt att få skarpa bilder, då någonting plötsligt ska fotograferas. Genom att ha så mycket ljus bakifrån som möjligt, maximerar man chansen att bilden blir skarp och tillräckligt upplyst. Man ska även arbeta med en kort slutartid, eller använda vad en del kameror anger som ”sportläge”. Det brukar vara en symbol med en person som springer. Här vill man främst fånga ögonblicket när det sker eller just har skett, ett bra exempel är löparen som böjer sig framåt över mållinjen.

Är det då helt nödvändigt att vara en expert på ISO-tal och objektiv? Det korta svaret är att det behöver man inte. Det något längre svaret är att en viss kunskap om hur ljus och rörelse påverkar bilderna är bra att ha. Många systemkameror låter användaren använda förprogrammerade lägen som fungerar alldeles utmärkt. Allt man behöver göra är att trycka av för att få en bra bild. De största problemen är inomhusfotografering, samt mycket rörelse. När det handlar om beskärningen av bilder går mycket att åstadkomma i efterarbetet på datorn.

Förgrunden

Man ska inte heller glömma att låta förgrunden få vara med och leka i bilderna. Genom att ha något närmast betraktaren skapar man ett djup och ger olika referenspunkter för det som sker längre bak i bilden. Bilder kan till exempel vara fotograferade genom bladverk, eller ett hål i en mur, för att ge en annan känsla. Semestrar man på något spännande ställe med forntida inslag, kan man jobba mycket med olika naturmaterial i sina bilder. Fotograferar man vid havet kan effekter av vågorna som slår upp, skapa en fin för- eller bakgrund.

Huvudpersonen i fokus

Det som hamnar i fokus kommer att dra betraktarens öga till sig. Därför måste man fokusera på huvudpersonen och ibland även medvetet låta bakgrunden bli oskarp. Tar man en bild med många element måste man ändå prioritera vilka objekt som har större betydelse än andra och låta dem framträda mer. En bild som saknar huvudperson, eller huvudelement, kan upplevas ointressant och tråkig. Betraktaren vill i grund och botten ha en berättelse berättad för sig, hur liten den än må vara. Man kan även arbeta med ett tema som förekommer i en rad bilder och tillsammans fångar in känslan som fanns vid högtiden.

Hitta linjen

Människans ögon är en märklig uppfinning som nästan alltid försöker hitta olika linjer och former som är logiska. Det här går att använda som fotograf. Genom att använda abstrakta former för att leda ögonen ”rätt” i bilden skapar man en naturlig bildberättelse. Det här kan vara ett trappräcke som leder upp till en person som kommer nedför trappan eller en horisontlinje i bakgrunden som går mellan två ansikten. En lång rad med kafébord som blir allt mindre, tills ett torg öppnar sig förstärker linjen. Bara fantasin sätter gränser och det här är ett väldigt roligt sätt att tänka kring bilder.