Bästa bildapparna för mobilen

Det finns en mängd olika bildredigeringsverktyg som är gratis att ladda ned. Mobilbilderna kan man lätt få att stå ut ur mängden om man har musklerna att jobba med dem. Naturligtvis är det lättare att arbeta med en desktop, men den som har ett Instagramkonto, och snabbt vill ha ut sina bilder hittar här några nyttiga verktyg. Apparna är i grunden ofta gratis, men kan ha tilläggskostnader för fler funktioner. Det är även en konst i sig att inte använda för mycket filtereffekter, utan snarare hitta den perfekta balansen. Här är en lista med de bästa bildapparna för mobilen.

VSCO

Som ett alternativ till Instagram, använder många publiceringsverktyget VSCOcam. Man kan, trots att man inte använder det, utnyttja dess trevliga filter på sina bilder. Här finns filter från de mer grundläggande versionerna till betydligt mer avancerade varianter än vad som finns på Instagram. Oavsett om man använder filter till sin naturfotografering eller sina skärmdumpar då man spelar på någon av de häftigaste iGame kampanjer som finns återfinns funktioner för alla smaker. Förmodligen inget som ersätter Instagramkontot, men en alternativ väg då man redigerar sina bilder. VSCO är uppe i över 50 miljoner installationer.

Afterlight

Den som vill ha över 70 filter och vill jobba med dubbelexponeringar och annat som ser tokavancerat ut, hittar här det perfekta verktyget. Dubbelexponering har varit populärt länge, och synts i flera vinjetter till HBO-serier. Det blir otroligt snyggt när former i fotografier, långsamt släpper fram andra bilder. Här är alltså verktyget som får dig att sticka ut som bildredigerare.

Snapseed

Från Google kommer detta verktyg som låter användarna punktredigera i sina bilder. Nu är det inte så trist som det låter, det handlar om att jobba med särskilda punkter i bilden, som behöver ljusas upp eller retuscheras. Svårighetsgraden för att komma in i appen är något högre än motsvarande andra appar, men appen känns proffsig och har väldigt många funktioner. Hela 29 verktyg och filter finns att välja mellan. Här kommer en överblick över några av dessa:

• RAW Develop – Innebär att man kan anpassa sina filer och spara dem bland annat som JPG.

• Finjustering av bild – Här kan man låta färg och exponering anpassas helt automatiskt eller få de spakar som krävs för att manuellt göra jobbet in i detalj.

• Beskär, vitbalans och rotera – Klassiska funktioner som gör vad de ska.

• Perspektiv – Har du irriterat dig på den där sneda horisonten i bakgrunden? Här åtgärdas sneda bakgrunder som uppkommer mellan människor och byggnader.

• Punktredigering – Ett enkelt sätt att ta bort ekorren som plötsligt sprungit in i familjeporträttet.

• Vinjettering – För en mörkare volym kring olika former.

• Drama – Saknar bilderna dramatik? Här är lösningen.

• Glamour – För en glöd i bilderna.

• Grunge – Den som vill se ut som en något yngre fotograf.

• Detaljer – Ett filter för att komma åt de bästa detaljerna i bilden.

• Vintage – Den som tycker det var bättre förr, finner här ett bra verktyg.

• Ramar – Lägg till ramar med anpassningsbar storlek.

Fotor HDR

Den som söker något mer mörka toner behöver inte leta längre än till Fotor HDR. Förkortningen HDR är närmast ett begrepp som står för High Dynamic Range. Med andra ord är det måttet på hur kontrastrik man kan göra en bild. Har man bilder som känns livlösa kan denna app liva upp dem rejält. Denna app är dock lätt att överanvända, och då blir effekten den motsatta. Som vanligt gäller det att hitta den rätta balansen.

Picsart

Den som hellre vill ha en app som är bra på det mesta finner en kompis i Picsart. Här finns lite av allt, och en hel del nyttiga och roliga filter. Även här kan man rätta till de förargliga sneda horisonterna och fixa blänk som oavsiktligt kommit mitt i bilden. Appen är en blandning av de andra apparna på listan och kanske mest allround.