Dags att ta bättre naturbilder
Att fotografera i naturen och åstadkomma riktigt häftiga landskapsbilder är en passion för många. Det är dock inte alltid lätt att få ett bra slutresultat. Många känner nog igen sig i situationen, t.ex. att stå framför en vacker solnedgång eller magnifik dalgång och så ser det livlöst ut på bilderna efteråt. Naturen kan helt enkelt vara svår att fånga. Med lite enkla knep går det dock att överföra känslan man själv får på platsen. Det gäller att vara bättre på att fokusera, och inte försöka ta med allt på en gång. Här följer några riktlinjer som gör dig till en bättre naturfotograf och höjer dina landskapsbilder till skyarna.
Komposition
Nästan all fotografering börjar med kunskap om god komposition. I grund och botten handlar det om att veta vad som ska vara vart i bilden, och hur mycket av något man vill få med. Erfarna fotografer har det här i ryggraden, för nybörjarna gäller det att hela tiden tänka på kompositionen. När man tar sina landskapsbilder är det viktigt att tänka på förgrund och bakgrund, samt vart exempelvis horisonten ligger. Lägger man horisonten högt upp eller långt ned, får man två olika effekter. En tumregel kan vara att man delar in bilden i tredjedelar. Beroende på vad man vill få fram, lägger man alla element i någon av de linjer som då uppstår i bilden. Exempelvis kan en horisontlinje ligga en tredje del upp från nederkant, eller en tredjedel ned från ovankant. Komposition kan även innefatta linjer som drar ögon i en särskild riktning. Ett trappräcke låter ögon långsamt glida upp längs trappan. En stege ställd mot en vägg drar ögonen ned mot marken.
Dessa enkla små trix, kan få vem som helst att fotografera som proffsen, eller åtminstone närma sig dem markant. Ofta är det förbluffande hur stor skillnad små detaljer gör.
Teleobjektivet
Naturfotografens bästa vän är säkerligen teleobjektivet. Med detta objektiv kan man komma nära olika detaljer. Att fotografera i naturen innebär ofta att det är stora avstånd man försöker gestalta. Ibland vill man även komma nära djur som rör sig och då är ett teleobjektiv en bra lösning. Bilden kan dock bli mer känslig för skakningar om man zoomar in väldigt mycket och ljuset blir förmodligen ett helt annat. Använder man teleobjektiv väldigt ofta bör man fundera på att investera i två kameror vilka man använder sida vid sida.
Människor i centrum
Även om man fotograferar landskap kan man med fördel ha med människor i bilden. En person som står vid foten av ett berg ger ett perspektiv på hur stort berget är. Storleksförhållandena blir betydligt lättare att uppfatta, om det finns storlekar vi själva kan förhålla oss till i bilderna. Man får också en annan slags känsla i bilden om man gör den mer personlig med närvarande människor. Man kan även leka med detta, och få landskap att verka mindre eller större än de i själva verket är. Man får då jobba med att placera människor i förgrunden, eller i bakgrunden.
Skippa det skakiga
Genom att använda stativ och självutlösare, slipper man de skakningar som blir då man håller i en kamera. Landskapet är förmodligen inte på väg någonstans, till skillnad från när man tar exempelvis mingelbilder. Fotograferar man storslagna vyer har man oftast tiden på sin sida, även om ljusförhållandena även där kan skifta ganska snabbt. Två sekunders fördröjning på självutlösaren brukar få bilderna skärpta.