Fotografera inför en lägenhetsförsäljning

Den som vill maximera sina chanser till att få ut så mycket som möjligt vid en försäljning bör satsa på sina bilder. En lägenhet kan se väldigt olika ut beroende på hur bilderna är tagna och vad man har valt att ha i sina bilder. Här följer några grundläggande tips på vad som utgör bra lägenhetsbilder.

Grundläggande tips

Det första man givetvis behöver göra innan man tar bilder, är att städa. Därefter behöver man även rensa bort saker man normalt har framme, men som inte ska vara med på bilderna. Hellre att hyllor ser för tomma ut, än för överbelamrade. Det gäller alltså att plocka undan de flesta prydnadssakerna och tillhörigheterna. På detta vis ser rummen större och ljusare ut. När man städat och rensat klart behöver man förmodligen rensa lite till.

Ja till blommor

Ett klassiskt tips är att använda blommor, om än sparsamt, i några av bilderna. Det för tankarna till något fräscht. Däremot bör man lägga undan matskålar till husdjur och annat som för tankarna till lite mer oreda och lukter. Bilder på sina anhöriga bör man lägga undan och man kan även fundera på planscher och tavlor, om de tillfälligt bör bytas ut mot något annat. Viktigt är att komma ihåg att bilderna ska falla i smaken hos så många som möjligt. Kylskåpsdörrarna bör inte vara täckt av scheman och vykort, likaså hatthyllan kan gott vara ren och nästintill tom.

Detaljer

Små detaljer, som kanske inte gör någon enorm skillnad men samtidigt inte kostar något att genomföra, kan vara att lägga undan fjärrkontroller och rätta till soffkuddarna. En annan detalj är att inte ha synliga elkablar i bilderna och lägga bort skarvsladdar och synliga elkontakter. En grundregel är att allt som går att stängas ska vara stängt på bilderna. Exempel på detta är köksskåp, laptops och byrålådor.

Det kära badrummet

I badrummet är det tomma hyllor som gäller. Man bör ta bort allt vad schampoflaskor och tandborstar heter och ge ett städat intryck generellt. Handdukar bör vara nyköpta och ge en färgklick i rummet. Finns en dusch, ska draperiet vara snyggt undandraget. Badrummet kan med fördel vara så tomt som möjligt och naturligtvis skinande blankt.

Barnens rum

I barnens rum får det givetvis finnas leksaker framme, men passa på att organisera alla saker i hyllorna. Man ska försöka låta bli att ge ett kaosartat intryck men samtidigt ge en bild av att lägenheten kommer fungera för exempelvis en barnfamilj.

Sammanfattning

Här är en sammanfattning som kommer lägga en bra grund för att lyckas få till de där säljande lägenhetsbilderna.

  • Städa och putsa alla ytor så noga det går.
  • Rensa och plocka undan. Hellre att man plockar undan för mycket saker än för lite.
  • Bort med fotografier på släktingar och ställ undan allt som känns alltför personligt.
  • Rensa bort allt som går i badrummet. Häng fram några nyköpta handdukar som en färgklick.
  • Elkablar bör hållas så osynliga de går i varje bild.
  • Blommor är en bra detalj i några av rummen, men husdjurens matskålar och leksaker måste bort.
  • Barnens rum behöver förmodligen en viss ordning bland sakerna.